De Europese effectenbeurzen wisten donderdagmiddag de verliezen beperkt te houden nadat bleek dat grote koersdalingen op Wall Streetuit zouden blijven. Een koersduikeling van ruim 6 procent in Tokio en een verlaging van de wereldwijde groeiverwachting door de Wereldbank zorgden eerder op de dag nog voor forse koersdalingen in Europa.
De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 0,1 procent lager op 347,34 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 529,52 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen respectievelijk 0,2 en 0,1 procent. De DAX in Frankfurt leverde 0,7 procent in. In New York opende de Dow-Jonesindex nagenoeg vlak dankzij sterker dan verwachte Amerikaanse detailhandelsverkopen.
,,We hebben nog altijd te kampen met de naweeën van de dreigende afbouw van het monetaire steunbeleid in de VS. De rentes op de kapitaalmarkten lopen daardoor op en beleggers houden niet van hoge rentes. Ook duurt de onrust op de Japanse beurs voort. We verwachten echter dat dit een tijdelijke correctie zal zijn en geen grote trendbreuk. De rotatie vanuit obligaties naar aandelen zal volgens ons aanhouden“, zei beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof HoornemanBankiers.
Wereldeconomie
De wereldeconomie zal dit jaar met 2,2 procent groeien, terwijl in januari nog uitgegaan was van een groei met 2,4 procent. De Wereldbank wijt de lagere verwachting aan een sterkere vertraging van opkomende economieën als China en Brazilië, terwijl bezuinigingen de krimp in Europa vergroten.
In de AEX was bierbrouwer Heineken de grootste daler met een verlies van 1,2 procent. KPN behoorde met een winst van 1,7 procent tot de sterkste stijgers. Financieel bestuurder Eric Hageman liet in het Financieele Dagblad weten dat de Europese telecomsector ,,meer dan ooit'' rijp is voor een overnamegolf.Hageman stelde wel dat er nu geen gesprekken zijn met het Spaanse Telefónica, een partij die al tijden genoemd wordt in relatie met KPN.
RBS
In Londen zakte Royal Bank of Scotland (RBS) meer dan 4 procent na de aankondiging dat topman Stephen Hester later dit jaar zal vertrekken. De bank moest in 2008 en 2009 met tientallen miljarden ponden door de Britse overheid worden ondersteund, en kwam voor een belangrijk deel in staatshanden terecht. Inmiddels wordt gesproken over een privatisering.
De euro was 1,3288 dollar waard, tegen 1,3355 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 95,70 dollar per vat. Brentolie steeg 0,2 procent tot 103,68 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl